IBK Kešu v hořké čokoládě 500 g

 
Akce
 

Pochoutka - kešu v hořké čokoládě.

Dostupnost Skladem
Běžná cena 199 Kč
Ušetříte 61 Kč (–31 %)
138 Kč    
Kód produktu 908
Kategorie Plody v polevě
 

Obsah: 500g

Pochoutka - kešu v hořké čokoládě.

Kešu, neboli Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je rozšířen v suchých tropických oblastech. Pěstuje se na plantážích nebo v agrolesnických systémech.

Mezi největší pěstitele patří Brazílie, Indie, Indonésie, Mozambik, Nigérie a Tanzanie.

Jde se o nižší, silně rozvětvený strom, dosahující výšky 12 m. Květy tvoří květenství lata a jsou žluto-růžové, samičí a oboupohlavné. Z botanického hlediska nejsou ořechy kešu ořechy peckovice, ale nažky.

Ledvinovníku vyhovuje tropické klima, nadmořská výška 1000 m nad mořem, průměrné teploty v rozmezí 21–28 °C. Není tolerantní k zasoleným půdám a snáší teploty jen mírně pod bodem mrazu, do –1 C. Klíčivost ledvinovníku je velmi malá. Pokud vzejde současně více rostlin, jsou následně roztříděny. Po 18–24 měsících se objevují první květy a následně i plody, které jsou ale nepoživatelné. První sklizeň se provádí až ve 4. roce a od 8. roku už plodí ledvinovník kvalitní „jablka“ s kešu ořechy. Sklízí se většinou ručně. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg „kešu oříšků“ za rok. 

Kešu oříšky mají hodně karotenů, a proto dobře působí na kůži, sliznice a oči. Dále působí preventivně proti rakovině a jsou vhodné při nemocech srdce a nervové soustavy. Mají vysoký obsah železa a vitamínu C, která je prospěšná při chudokrevnost a posilování imunity.

Kešu oříšky můžeme konzumovat bez jakékoliv úpravy, což je pro lidský organismus nejpřínosnější.

Jsou zdrojem omega-3 nebo omega-6 polynenasycených mastných kyselin, které příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu. Mají blahodárný vliv na naši pokožku, vlasy a kvalitu nehtů. Pomáhají i našemu trávicímu systému, protože vláknina v nich obsažená působí proti zácpě a semínka, které při pravidelné konzumaci dokáží v tomto směru skutečně pomoci. Ořechy a semena vás také nadopují dobrou náladou a uvolní napjaté nervy. Díky obsahu různých minerálů a vitamínů, zejména vitamínů skupiny B, jsou přirozenými antidepresivy. Po mandlích je kešu druhým nejprodávanějším ořechem - neprodávají se ve skořápce. Mají v sobě mnoho oleje, který se musí tepelně odstranit, jak se oříšky vyloupnou.

Živiny: vitamín A, vitamín B1, vitamín B2, vitamín E, fosfor, draslík, železo, hořčík, kyselina pantoneová, nenasycené mastné kyseliny.

 

Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1360 kJ (324 kcal), Bílkoviny: 3 g, Sacharidy: 59,3 g (z toho cukry 37 g), Tuky: 9,9 g (z toho nasycené mastné kyseliny 6,2 g), Vláknina: 7,1 g, Sodík: 0,01 g.

kcal Cukry Tuky Nasycené MK Sodík
324 37g 9,9g 6,2g 0,01g
16% 41% 14% 31% 0%

 Doporučeného denního množství pro dospělé


Složení: Kešu - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

Skladování: Kešu stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

 

 

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost cizích příměsí a těles.
Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.